HTML

The Niagara Project

2009. januárjától (remélhetőleg) a Niagara Egyetem diákjai közé számíthat engem is. Íme, a felkészülési folyamat és a kinn töltött idő dokumentációja avagy mi vár(t) a nagy víz túloldalán?

Facebook Widget

Twitter Widget

Címkék

15 (1) autó (1) beavatás (1) búcsú (2) buffalo (2) ctp (1) egészségügy (2) gmat (1) hit (2) i 20 (1) kereszténység (1) készülés (3) március (1) mba (2) megérkezés (1) mikell (1) munka (2) nagyböjt (1) obama (2) otthon (1) politika (2) reptér (1) start (1) szécsény (1) személyes (5) toefl (1) tonawanda (1) utazás (1) vizsga (2) vízum (1) wes (1) Címkefelhő

Friss topikok

  • corevalues: Minden jót kívánok neked a továbbiakban is és sok szeretettel gratulálok az eredményhez. Akárhogy ... (2010.07.22. 10:07) Bőség és hiány
  • citromosjegestea: Kedves poszt :) Ha arra járok beugrom. :P (2009.10.31. 12:55) "Itt lakom, látod...
  • kislampa: Ó, hát én küldözgettem neked HR anyagokat meg beutalókat a központból, és nyaggattalak mindenféle ... (2009.10.16. 17:40) Jobb lenne egy öszvér
  • balintcs: @csokirituka: Hú, ezzel csúnyán bekéstem. :) A tanulmányok megvannak, köszönik, most statisztikáv... (2009.10.11. 23:03) Szemterpesz és fogtündér
  • balintcs: Hello Rita! Megígérem neked, hogy hamarosan írok még magamról, de az hogy miért jöttem ki, nagyjá... (2009.03.01. 06:57) Búcsú a MIKELL-től

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Karneváltól a hamuig

2009.03.01. 06:21 balintcs

Mardi Gras. Fat Tuesday. Húshagyókedd. Az utolsó ereszd-el-a-hajam buli Nagyböjt előtt és mint minden olyan dolog, amiben benne van az vég-érzet, a csakazértis akarása, ez a legnagyobb.

New Orleans erről híres igazán, itt a leggrandiózusabb a díszlet és a legautentikusabbak a bóvli nyakláncok, amelyet kilószám pakolnak magukra a karneváli menetben önfeledten táncoló részvevők és a bámészkodó, fényképező, helyben toporgó nézősereg. Így olvastam egy könyvben, talán egy év múlva megnézem?! Buffalónak csak gyönge másolat maradt, a klubbok "special" partit hirdetnek, a tévébemondók műanyag gyöngysort akasztanak egymák nyakába.

És, óh mennyire fontos az időzítés! Aznap este Barack Obama az amerikai kongresszus előtt beszélt 52 percig a székbe szögezve 52 millió amerikait. Ismertette a gazdaságélénkítő csomagot, biztatta a népet, segítséget ígért a válságban bajbajutottaknak és szembesített: az eddigi gazdasági és politikai felelőtlenségnek vége, az USA számára eljött a “számvetés napja.”

A beszéd aktuálpolitikai és egyéb összefüggéseinek elemzéséhez még nem tudok eleget, mindenesetre, magyar szemmel nézve, maga az esemény körítése nagyon furcsa, már-már szürreális élmény volt. A beszéd előtt, a közjogi méltóságok bevonulása után megjelent az elnök is egy popsztárhoz illő bevonulóval, megszámlálhatatlan kézfogással és "how R U?"-val, folyamatos tapstól kísérve. Beszéd közben átlag 6 percenként állt fel mindenki, hogy felállva, tapsviharral köszöntsön egy-egy bejelentést, hatásosabb mondatot. Tiszta show-műsor, ezt még szoknom kell.

Ash Wednesday. Hamvazószerda. A Nagyböjt kezdete, a bűnbánat, megtisztulás, újrakezdés ideje. Az áldozaté. A számvetésé, ahogy az elnök mondta - nem véletlen, miért éppen aznap hangzott el a a beszéd.

A Niagara University-n jutottam el misére, a templom tele volt. Otthon megszoktam, hogy a tempomból kilépéskor automatikusan letörlöm - hiszen kilépek az ellenséges világba - a hamukeresztet, amit a szertartás végén a pap ("Emlékezzél ember, porból vagy és porrá leszel!") a homlokomra ken. Itt nem úgy van az! A diákok, sőt tanárok, büszkén járkálnak egész nap hamus fejjel, mint valami modern Jóbok, bár ez ugye nem is kellene, hogy furcsa legyen egy katolikus magánegyetemen, mégis meglepett. A saját eltussoló reakcióm negatívan, a diákság példája pozitívan.

A Nagyböjtöt most így kezdem el: "Fel hát, mondjunk sok szabad dologra nemet, hogy legyen erőnk igent mondani mindig az Isten akaratára!" (Gyulay Endre)

Szólj hozzá!

Címkék: politika hit kereszténység obama nagyböjt

A bejegyzés trackback címe:

https://niagara.blog.hu/api/trackback/id/tr90972771

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása