HTML

The Niagara Project

2009. januárjától (remélhetőleg) a Niagara Egyetem diákjai közé számíthat engem is. Íme, a felkészülési folyamat és a kinn töltött idő dokumentációja avagy mi vár(t) a nagy víz túloldalán?

Facebook Widget

Twitter Widget

Címkék

15 (1) autó (1) beavatás (1) búcsú (2) buffalo (2) ctp (1) egészségügy (2) gmat (1) hit (2) i 20 (1) kereszténység (1) készülés (3) március (1) mba (2) megérkezés (1) mikell (1) munka (2) nagyböjt (1) obama (2) otthon (1) politika (2) reptér (1) start (1) szécsény (1) személyes (5) toefl (1) tonawanda (1) utazás (1) vizsga (2) vízum (1) wes (1) Címkefelhő

Friss topikok

  • corevalues: Minden jót kívánok neked a továbbiakban is és sok szeretettel gratulálok az eredményhez. Akárhogy ... (2010.07.22. 10:07) Bőség és hiány
  • citromosjegestea: Kedves poszt :) Ha arra járok beugrom. :P (2009.10.31. 12:55) "Itt lakom, látod...
  • kislampa: Ó, hát én küldözgettem neked HR anyagokat meg beutalókat a központból, és nyaggattalak mindenféle ... (2009.10.16. 17:40) Jobb lenne egy öszvér
  • balintcs: @csokirituka: Hú, ezzel csúnyán bekéstem. :) A tanulmányok megvannak, köszönik, most statisztikáv... (2009.10.11. 23:03) Szemterpesz és fogtündér
  • balintcs: Hello Rita! Megígérem neked, hogy hamarosan írok még magamról, de az hogy miért jöttem ki, nagyjá... (2009.03.01. 06:57) Búcsú a MIKELL-től

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Szemterpesz és fogtündér

2009.07.20. 23:34 balintcs

Meglátogatott a Fogtündér. Igaz, kicsit erőszakosabban, mint gyerekkoromban és jobb szerettem volna, ha nem találkozunk, de a fájdalom és a gyulladásoktól való félelem hatására befeküdtem abba a bizonyos székbe és mivel a szakértő szerint úgy tűnt, nincs jobb megoldás, átestem életem első foghúzásán, ami nem a fájdalom, hanem az első mivolta következtében marad emlékezetes.

Mert minden első dolog - szerelem, utazás, diploma satöbbi - milyensége maradandó, megharározó élmény. Ahogy az érzéstelenítés után a fogó ráharap a fogra, majd elkezdődik a "hintázás", előre-hátra, jobbra-balra feszegetve keresi az orvos hol válik el legkönnyebben hús a csonttól, csont a csonttól. És aztán egy ponton enged a fog, szabadul a gyökér, megtelik vérrel, gyulladáskor gennyel is a felszabadult kráter. Rágófogak esetében néha bennmarad a gyökér, ilyenkor segít a fúró, aztán a kisebb darabokat már könnyű eltávolítani.

 

 

 

 

 

 

 

Amerikai tartózkodásom alatt közelebb kerültem az egészségügyhöz, nem pusztán ennek a kezelésnek kapcsán, hanem mert májustól egy magyar származású buffalói szemorvos irodájában dolgozom. A munkám egyrészt technikusi: egy OCT nevű gép kezelése, ez a technológia arra képes, hogy keresztmetszeti képeket csináljon a retináról, annak is egy különleges részéről, a makuláról. Ugyanis, az időskori makula degeneráció (egy videó az AMD-ről itt) sok öregedő embert súlyt, akik így szépen lassan elvesztik látásukat. A gép által készített képeken a hozzáértő orvos (és technikus) fel tudja fedezni az AMD jeleit és időben elindulhat a kezelés.

 

 

 

 

 

(Egészséges szem képe és amit egy AMD-ben szenvedő lát. A központi látás tűnik el.)

Ennek leghatékonyabb formája az injekció. Közvetlenül oda kell adni, ahol a betegség kialakul, igen, egyenesen a szembe. Mindamellett, a létező gyógyszerekkel maximum megállítani lehet az elváltozást, visszafordítani nem, mégis nagyon sokan választják a szeminjekciót, mint hogy elveszítsék a látásukat. És ez a munkám második területe: segítkezni a doktornak az injekció beadásakor: injekció előkészítése, szemterpesz behelyezése, páciens fejének rögzítése, szemcseppek adagolása, fertőtlenítés, "takarítás". Én, aki hajdan attól elmenekültem, ha ki kellett szedni valakinek a szeméből a biciklizés közben belehalt minirovart, most tágra nyitva tartom a látószerveket, figyelem, ahogy az orvos gyorsan és hatékonyan néhány mikromiliméterre a pupillától beadja az injekciót. Hát, van a Magasságbelinek humora, az biztos...

És munkám harmadik része adminisztráció. Napi riportok, páciensek aktái, adatai, biztosítások ellenőrzése, valamint az injekciók rendelése. Belekóstolok a híres-hírhedt amerikai egészségbiztosítási rendszerbe de minden bizonnyal csak a felszínét nyalogatom. Az biztos, hogy rengeteg pénz van benne. A magánbiztosítók, jogszabályok, állami rendeletek (számomra) átláthatatlan rendszerében nagy összegek mozognak ide-oda, elég bármelyik gyógyszer vagy orvosi kezelés végszámlájára rápillantani. Vizitdíj mindenhol van és átlagosan $20-30 (4-6000 Ft), egy foggyökérkezelés $1000 (200.000 Ft) is könnyen lehet. Kórházi napidíjak $200-tól (40.000 Ft) kezdődnek, ezért éri meg az utasbiztosító cégeknek inkább hazahozni a pácienst, mint állni a horribilis összegeket.

Egy-egy löket injekció, amivel az AMD-t kezeljük, ampullánként $900-1300 (180-260.000 Ft) között mozog. Ez 30 milliliteres fiolában érkezik, amiből 25-öt kinyomok a semmibe, a maradék 5 ml kerül felhasználásra. A biztonság nevében. És ha egyszer elkezdődik a kezelés, valószínűleg a páciens élete végéig folytatni kell, 6-8-12 hetente. Nyilván, az állami Medicare biztosító (ami az időseket biztosítja) áll valamennyit a csillagászati árból, de a maradékra rámegy a tisztes amerikai állampolgár vagy munkáltatója élethosszan havonta becsületesen fizetett egészségkasszája. Sőt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

"Mindjárt szólok valakinek, hogy jöjjön és készítse fel Önt a számla összegére."

Folyt. köv.

3 komment

Címkék: munka személyes egészségügy

A bejegyzés trackback címe:

https://niagara.blog.hu/api/trackback/id/tr121257799

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Torba Jani 2009.07.24. 01:29:05

Huh, hát ezek után erőt egészséget!

Itt Írországban azt hallottam, hogy az orvosoktól jobb félni, mert inkább gyilkolnak, mint gyógyítanak és csak ha már meghalnék akkor menjek orvoshoz, előtte ne. Inkább próbáljam meg itthon kúrálni magam és megvárni amíg megyógyulok.

A Forgács viccesen néz ki angolosítva FORGACH-ra. :) Vajon egyszer a te nevedről is eltűnnek majd az ékezetek?

Tetszik a munkahelyed körül az a négyzetrácsos mintájú térkép is.

csokirituka 2009.08.01. 20:22:35

Helló Bálint!
Végre valami bejegyzés... azt hittem, már el is felejtetted a blogodat...És amúgy veled mi újság a foghúzáson kívül? Hogy haladsz a tanulmányokkal?

balintcs 2009.10.11. 23:03:13

@csokirituka:
Hú, ezzel csúnyán bekéstem. :)
A tanulmányok megvannak, köszönik, most statisztikával és vállalati pénzüggyel próbálom formába hozni bölcsészeten eltompult agyacskámat.

Hamarosan jön újabb bejegyzés, csak annyira esik a hó, hogy folyton lapátolnom kell. :-P
süti beállítások módosítása